Gemenskap

Vad är egentligen gemenskap och varför är det viktigt för er verksamhet? Vi vet genom forskning att vi mår bra när vi har samhörighet med andra människor. Människan är ett flockdjur och tillhörighet med en grupp kan vara livsviktig för människans överlevnad. Att känna gemenskap på sin arbetsplats skapar tillhörighet som i sin tur leder till stolhet, produktivitet och resultat! Att aktivt jobba för en bra gemenskap i ert företag är alltså ett vinnande koncept för alla.

Det talas mycket om att ’hitta’ olika saker – hitta lugnet, hitta kraften, hitta arbetsglädjen. Men arbetsglädje går inte att hitta, den går bara att skapa. Det är dags att ta glädjen på allvar eftersom man ser direkta kopplingar till mer lojala medarbetare, färre sjukskrivningar, högre produktivitet, bättre samarbeten och bättre resultat om man har glada medarbetare.

Hur skapar man då glädje på jobbet? Genom att jobba tillsammans, inse att det är medarbetarna som skapar arbetsmiljön, och att alla har ansvar för vad vi väljer att bidra med på jobbet.

Ett säkert tips för att öka gemenskapen bland kollegorna är att hitta på roliga aktiviteter tillsammans. När vi umgås utanför våra yrkesroller lär vi känna varandra på ett personligare plan, vilket stärker både tilliten och samarbetsförmågan i gruppen.

Kick off eller konferens är jättebra sätt att boosta sammanhållningen och gemenskapen i arbetsgruppen. Det behöver inte alltid vara grandiosa tillställningar, se värdet i det lilla! Mycket byggs upp i vardagen på jobbet och det är viktigt att lägga in gemensamma aktiviteter under hela året. Det kan vara allt ifrån frukostar eller after works till en mysig julavslutning eller sommarfest tillsammans med alla kollegorna. Känns allt planerande övermäktigt? Ta hjälp!

Ett annat tips för gemenskap är att bryta av arbetsdagen med en liten fikarast. Något så enkelt kan göra mycket för att förstärka vi-känslan på jobbet. Det är lätt att vi inte tar oss tid för detta, men att ta en kaffe med kollegorna kan betyda mycket för gemenskapen i längden. Vid en fikarast kan man släppa jobbet en stund, prata mer avslappnat och lära känna varandra bättre. Se till att dina kollegor blir inkluderade i diskussioner, lyssna och var genuint nyfiken på dina arbetskamrater, så kommer ni garanterat att upptäcka nya sidor och gemensamma intressen hos varandra. Dessutom kläcks många av de bästa idéerna och lösningarna faktiskt ofta kring fikabordet eller andra informella möten och samtal! Så försök att skapa gemensamma fikastunder eller ta en gemensam promenad på lunchen; gärna varje dag!

Om du uppskattar och tycker om dina arbetskamrater - säg det också! Försök att alltid lyfta fram och uppmuntra varandra. Och ge positiv feedback eller en klapp på axeln så ofta ni kan! Sträva efter att ha ett gott arbetsklimat där alla medarbetare känner sig välkomna och uppskattade. Tänk på att föregå med gott exempel och bidra med positiv energi till dina kollegor.

Att fira är också en viktig dela av er gemenskap. Vem har sagt att man bara ska fira de riktigt stora segrarna? Ett enkelt sätt att öka sammanhållningen kan vara att ha som regel att fira alla framgångar, stora som små. Fira gärna så fort det gått bra för en viss avdelning, en enskild medarbetare eller hela företaget. Ni bestämmer ju själva vad som är framgång för er! Vi på Jeal&Co har t ex er glädje som ett av våra gemensamma mål. En hjärtefråga som driver och engagerar alla våra medarbetare; oavsett vilken roll vi har! Mål handlar om så mycket mer än bara nyckeltal, sätt upp målsättningar och fira även andra saker som engagerar och motiverar er.

Föregående
Föregående

Säg hej till Erica!

Nästa
Nästa

Norrland checkar av restrenderna